Maria Øyen -
Forside Add meg Om meg Kontakt

Klassisk musikkMange tenker "kjedelig" når du hører om klassisk musikk. Sånn er ofte innstillingen til endel av de som begynner på musikklinja og skal lære om musikkhistorie. Men de fleste finner ut at de tar feil, klassisk musikk er ikke kjedelig, det er variert, avansert, og nydelig. Det er veldig stor variasjon i klassisk musikk, fra flere hundre år tilbake i tid, og musikken har blitt påvirket av mye. Jeg hadde litt den samme innstillingen tidligere, men ettersom jeg har spilt så mange år i orkester, har jeg funnet ut det fins mye mer fin musikk enn listepop. Det er musikk jeg syns er kjedelig som vi spiller i orkester, og generelt som jeg hører på også, men jeg har likevel et positivt forhold til det.

Jeg tror problemet ligger i tilgjengelighet. Man trenger mange musikere for å ha et symfoniorkester, i motsetning til bandlåter. På radioen spiller man listepop døgnet rundt, og i platebutikkene er det bare et lite hjørne som er satt av til klassisk musikk. Jeg er langt fra musikkekspert, men jeg har funnet noen stykker som jeg liker veldig godt, som dere kan høre på, og si hva dere syns.


Antonio Vivaldi - Winter


The Piano Guys - The Cello Song 


Johannes Brahms - Hungarian Dance No. 5


Bedrich Smetana - The Moldau


Peter Ilyich Tchaikovsky - Theme From Swanlake

 

Si fra hvis dere vil ha flere anbefalinger! Hvilket stykke liker du best?

 • Cello er min beste venn  For noen år siden var jeg så lei av å spille at jeg ville slutte å spille cello. Min beste avgjørelse var å ombestemme meg, så jeg spiller selvfølgelig fortsatt. Det var Toppenkurset som overbeviste meg om å fortsette, og det er jeg veldig glad for! Det artigste med å spille er seminarer og øvinger utenom det vanlige. De to siste årene kunne jeg ikke vært foruten, jeg har opplevd så mye artig, fått mange nye venner, og besøkt nye steder pga celloen! Og i helga skrev jeg ni sider med noter fordi jeg ikke fant noter på internett. Så jeg skrev av en youtubevideo. Cello forever ♥

  To år senere og to celloer senere liker jeg å spille cello mer enn noen gang før. Og Birgitte i bakgrunnen er min beste venn og lillesøster ♥


  Cellovenner ♥

  Skulle delt mange flere gode cellooplevelser, men det er så mange! Dette er fra Toppenkurset i år, hvor vi blant annet spilte musikk fra Harry Potter!

  Om dere fortsatt ikke er overbevist om at cello er et fantastisk instrument og en super venn, se på denne videoen: 

   

 • Toppenkurset 2013   

   

  Hei alle toppmusikere der ute! Om et par uker er det påmeldingsfrist til årets Toppenkurs! Hvis dere vet hva det er, kan dere bla lenger ned å finne link til søknadskjema, hvis ikke skal jeg forklare det. Det er en sommermusikkskole der man kan spille i symfoniorkester, juniororkester, pianoklasse og diverse andre musikkgrupper. Det varer i ei uke, i år er det uke 28. Kurset er i Mosjøen, på Vefsn folkehøyskole Toppen. 

  Hvis dere trenger musikk til lesingen kan dere høre på hva vi spilte i symfoniorkesteret de tre siste årene. 2010-lista, 2011-lista, 2012-lista (linker). 

  Jeg starter med juniororkesteret, siden de er yngst. Om du ikke har spilt så lenge, men har lyst til å være med, kan du være med i juniororkesteret. Dette er et strykeorkester, mens symfoniorkesteret har både strykere, blåsere, perkusjon osv. I juniororkesteret spiller de musikk av flere vanskelighetsgrader, pluss at man lærer teori der. De minste har også mer pauser enn de andre, og det blir sikkert lagt opp til fritidsaktiviterer. I tillegg er det fadderordning, så du har en eldre du kan forholde deg til og som hjelper deg.

   

  Symfoniorkesteret er det største orkesteret på Toppenkurset, og det er det de fleste er med i. Nicholas Carthy er dirigent, som vanlig, og han er veldig flink og morsom! Hvis du er glad i å høre på store orkester som spiller, og spiller selv, anbefaler jeg virkelig å melde deg på! Det er orkesterøvinger på formiddagen, og diverse gruppeøvinger på ettermiddagen. Det er ikke alt for vanskelige stykker som blir spilt, men det kan jo være lurt å øve litt på forhånd likevel. I år skal vi blant annet spille noe fra Star Wars og Harry Potter, så jeg tror det blir utrolig artig! Dere kan lese mer om programmet under Symfoniorkester på nettsiden.


  Øving

  Under Toppenkurset er det mange konserter, både orkester og solokonserter. Man kan møtes og spille flere sammen, eller alene, og det er folkemusikkgruppe. Det er masse muligheter til å spille solostykker, men du kan selvfølgelig også bare se på og høre på de andre hvis du vil. 


  Spontankonsert, med masse forskjellig stykker og ensembler og solister.

  I tillegg til øving skjer det masse annet. På toppen er det stor uteplass, vi brukte å sparke fotball opp og ned en bakke når vi var små. Også er det vel badmington, spill og masse å gjøre. Toppen ligger også mer sentralt, og det er flere matbutikker på Halsøy, og frisørstue, solstudio, dyrebutikk, bensinstasjon osv. 

   
  Sånn ser det ut på Toppen, det er veldig fint!

  I år er det åttende gangen jeg er med (tror jeg), og det har ikke vært et år at jeg ikke har blitt kjent med nye folk. De siste tre årene har det vært på Sandvik, og de årene har jeg vært med i symfoniorkesteret. Før det har jeg vært med i junior/ungdomsorkester. Sandvik er ganske langt unna byen, uten tilgang til butikker eller kiosker, så det var ikke noe pluss når vi var på Sandvik. Maten der var heller ikke like god som på Toppen, og det var lang matkø. Siden det skal være på Toppen i år, håper jeg at det blir bedre. Det er kjempefint å være på Toppen, men det er første gangen jeg skal overnatte på Toppen, siden det har vært på Sandvik de siste årene. 

  Dette var noen bilder fra i fjor.

  Toppenkurset 2010 var det som gjorde at jeg ikke sluttet å spille cello. Jeg hadde tenkt å bare fortsette fram til jul, men etter Toppen måtte jeg fortsette. Det er nesten tre år siden jeg sa det, og jeg har blir kjent med mange nye folk, lært mye mer, og fått min egen cello siden da. Jeg kunne aldri tenkt meg å slutte å spille nå, takket være blant annet Toppenkurset.

   

  Trykk HER for å komme til nettsiden, HER for å komme til påmeldingskjema, og HER for å komme til facebooksiden! Har dere noen spørsmål?

 • Hvordan det er å gå på musikklinja  Musikklinja. Det passe store bygget ved siden av det store bygget midt i sentrum av Mosjøen by. Kalles også Mosjøens perle. Egentlig ikke, men det er det. Mosjøens kulturelle perle, eller hjerte, eller noe sånt. Vi har byens beste skolemiljø, frivillig 13-timersdag, frivillig helgeskole, og tonnevis med konserter. Tydeligvis er ikke matte hovedfaget her, ettersom man egentlig ikke måler konserter i tonn. 

  Dette er søte 1MU i fjor, altså oss. Det er dessverre fire som har sluttet, men vi er fremdeles sterke. Det ironiske er at vi hadde ikke gym i førsteklassen.

  Hovedinstrument, biinstrument

  Enkel oversikt: Må ha piano og sang første året + et valgfritt instrument, piano + valgfritt andre året, valgfritt instrument tredje året. Første året har man en halv skoletime med hvert av biinstrumentene og en skoletime med hovedinstrument. Andre året har man en halv skoletime besifring på piano, en halv skoletime klassisk og en hel skoletime hovedinstrument. Tredje året har man en skoletime med hovedinstrument. I andreklassen og tredjeklassen har man to spilletentamener i hovedinstrument i tillegg til eksamen i tredje. Det er ikke så skummelt som det virker, bare du vet hva du skal gjøre og sånt.

  Kor

  Alle tre årene har man to skoletimer kor i uka, hvor det synges alt fra klassiske verker med orkester til Kutsen og Ludvigsen. Koret er meget disiplinert, og vi har det også veldig artig på korøvingene. Som regel. Av og til kan timene virke eviglange, men det gjelder jo for alle fag. 

  Ensemble

  Kanskje det artigste for noen elever, men etter manges syn et unødvendig fag. Det som skal skje i disse timene er at elevene erfarer å spille sammen med andre, noe de fleste allerede gjør frivellig. Det som egentlig skjer er at man sitter uten å ha noe å gjøre og venter på at klokka skal bli halv fire så leksekaféen med mat åpner. Ukas høydepunkt for fattige hybelboere. Likevel er det artig med ensemblemøter, endel fordi at lærerne hele tida finner på noe artig, som lister, navn og sånt. Høres ikke så artig ut, men det er det. Det er litt av det chille med musikklinja, at man ikke stresser med ting og tar det som det kommer.

  Notelære

  Det er absolutt greit å vite litt om noter før man begynner. Men det er selvfølgelig mange som ikke vet at # ikke er hashtag, men et tegn som hever en tone et halvt trinn og likevel klarer seg helt fint på musikklinja. Det er jo selvfølgelig de som begynner å skal bli popstjerne og ikke klarer seg så bra i teoriverden. Sangere trenger jo ikke noter vettu. Joda. Det første året skal man egentlig lære det grunnleggende innen kvint, kryss, intervaller og sånt, og i andreklassen begynner vi å bruke det. Dessverre var det mye styr med lærerbytte og sånt i førsteklassen, så våres klasse fikk ikke maksimalt utbytte av timene. MFO kan man velge bort andre og tredjeåret, men litt av vitsen med å gå musikklinja er jo å drive med musikk, syns jeg. 


  Musikkhistorie

  Med tanke på boka lå jeg og leste samme side i en halvtime og tenkte "det er for tidlig å hate et fag allerede". Dette var helt i starten av skoleåret, og jeg holdt på med de første leksene i MIP. Altså musikk i perspektiv. Rett og slett musikkhistorie for utenomforstående. Det er likevel veldig spennende å lære om hvordan musikken har utviklet seg, og vi hører mye på musikk fra forskjellige tidsepoker og bruker ikke tekstene i boka så mye ettersom de er litt tunglest. 

  Allmenfag

  For å få studiekompetanse har man allmenfag på musikklinja og andre linjer med studie på. Derfor kan det bli mye for noen, med alle allmenfagene i tillegg til musikk. Men mye av fellesfagene de har på studie førsteåret er fordelt på tre år, ettersom vi ikke har så mange valgfag. Det er derfor mange flere fellesfag på musikklinja, og det eneste man kan velge bort er MFO (musikkfordypning) og erstatte med et valgfag. Om man gjør det er man på gruppe med studieelever i disse timene. Språk har vi sammen med studie og idrett, og om man har hatt språk på ungdomsskolen har man det i to år på videregående, men om starter med språk på videregående må man velge bort MFO tredje året ettersom det krasjer med språk.

  Hva finnes på skolen

  På musikklinja er det fire klasserom, hvor tre av de brukes til klassene, det siste blir brukt til språk, matte, whatever, og øverom. Det er tre ensemblerom, i tillegg til scenen på førsteklasserommet. Det er også en øveavdeling, med gode stoler du kan vente i (evt sove), og på de fleste rommene er det piano, pluss at det er et flygelrom som er veldig populært. Det er en trappeoppgang som både blir elsket og hatet. Det er utrolig god akustikk der, så det er veldig artig å øve der. Men det er trappa til som går fra kjelleren, gjennom førsteetasje og opp i andreetasje, og alt er jo ikke i samme etasje. I kjelleren er det skap, do og treningsrom. I tillegg holder vaskerne og vaktmesteren til der eller noe sånt, men det er ikke så relevant når du er elev. Ihvertfall, grunnen til at trappa er ganske hatet er fordi musikkelever har et rykte på seg å være ganske late (som ikke stemmer for alle), så det er et slit å gå helt ned for å hente bøker før timen begynner. Er jo ikke alle som har så snille kontaktlærere som oss, som har gitt oss skap på klasserommet. Istede for å gå ned to etasjer må jeg gå en meter for å hente boka.

  Sosialt

  Det musikklinja kanskje er mest kjent for (ihvertfall her i Mosjøen) er miljøet. Det er så mange forskjellige personligheter på musikklinja, og alle harmoniserer med hverandre. Vi holder jo ikke bare på med musikk, og jeg begynte å bake masse etter at jeg begynte (vet ikke hvorfor), og ble kjempegodt kjent med Amalie. Vi har bakt til alle klassekonsertene vi har hatt, og vi er et supert team. Grunnen til at det er så godt miljø er at alle kan være seg selv, og at vi har tilgang til å være sammen på skolen hele tiden. Selvfølgelig kan man gå lei av hverandre når man ser de samme folkene hver eneste dag, men det er ikke et problem jeg har lagt merke til.

  Utdanningsvalg på ungdomsskolen

  Hvis dere har hatt musikk som utdanningsvalg tror dere kanskje dere vet litt om musikklinja. Sannsynligvis ikke. Jeg hadde musikk i niende, og vi gjorde akkurat det samme i de timene som i de vanlige musikktimene med klassen. Eneste forskjellen var at alle hadde valgt musikk, selv om det ikke hørtes så mye bedre ut. Men vi var på turné, men det var med musikk i Kveko. Det kan jo kanskje sammenlignes med turnéene vi har, selv om vi gjør alt selv nå. Vi har så og si fast bussjåfør, bruker skolebussen, og finner billig overnatting så vi ikke går i minus. Det er jo et stort pluss å tjene penger på det vi kan, og ikke bare selge dopapir og tjene en femtilapp på tomflasker et par ganger i halvåret.

  Til slutt kan jeg vise noen bilder, de fleste fra førsteklassen, for jeg hadde med kameraet ganske mye da, så det ble endel morsomme bilder når jeg la fra meg kameraet.

  Våre dypt savnede tredjeklassinger hadde med en traktor i 17.mai-toget. Man er alltid en musikklinjer, disse er nå fjerdeklassinger.

  Vi var på klassetur i førsteklassen, kooos!

  Utsikt fra skolen.

  Vi gikk lucia i førsteklassen.

  Naturfag........

  ModellLars ♥

  Har dere noen spørsmål angående musikklinja?

 • Free me from this world   


  Can you free me, free me from this world?

   

  Får helt frysninger av den sangen, elsker alt med den! Det første jeg la merke til var "free me from this world", og av og til føler man bare for å isolere seg helt fra verden en liten stund. Det er da man tar på headset og setter på Muse. Og så hørte jeg litt mer nøye på teksten, og jeg tror den skal tolkes som at verden er ikke stor nok, og det er ikke nok jord til alle menneskene. Men folk tolker jo sanger på forskjellige måter, og det var ikke det som slo meg inn først da jeg hørte den. Elsker sangen ♥

 • Ukens musikk #4  Nå sitter jeg og spiser kvikklunsj og venter på at mamma og pappa skal komme hjem med farris til meg. I helga skal jeg pakke og sånt, for om ei uke er vi i SKOTTLAND!!!! Gleder meg syykt, blir herlig med ferie! Men jeg tenkte å legge ut "ukens musikk". Som dere sikkert har merket er det ikke hver uke, men når jeg føler for det, har noen skikkelig bra sanger jeg vil dele og ikke har så mye å blogge om. Alt er Muse nå, har såvidt hørt på noe annet de siste to ukene..

  Uno, bare elsker rytmen og alt med den sangen!

   

  Apocalypse please, falsett = frysninger

   

  Ruled by secrecy, pianomellomspillet er såå fint!

   

  Thoughts of bying atheist, refrenget, loveit!

   

  United states of Eurasia, mellomspillet, alt, helt perfekt!

   

  Sing for absolution, bare veldig fin sang, forandrer seg etter humøret

   

  Kjipt å måtte velge ut noen favoritter da, men hele favorttlista mi med Muse heter Feeling Good (link)

 • Ukens musikk #3  Orker ikke å finne videoer i dag, så jeg legger heller ut noen spotify-linker med musikken jeg hører mest på for tiden. Det er uansett lettere, for jeg hører så og si bare på musikk på Spotify, og finnner ofte ikke rett versjon på Youtube. Skulle finne en bra orkesterversjon av Pirate of the Caribbean, men alle jeg fant var rolige.. Det skal være masse trommer, masse av alt egentlig, herlig!

   

  ♥ Theme from Pirates Of The Caribbean: He's a Pirate 

  ♥ Symphony No. 40 In G Minor, K. 550: I- Molto Allegro - Mozart

  ♥ Burn it down - Linkin Park

  ♥ Halo - Beyoncé

  ♥ Home - Daughtry   

  Hvilken musikk hører dere på?

 • Ukens musikk #2  Denne uken har det gått mye i Incubus, og annen musikk jeg hørte mye på før, siden jeg har hatt storopprydding i listene mine på Spotify. Hadde syykt mange lister jeg ikke hørte på fordi jeg bare lagde nye når jeg ble lei.

   

  Incubus - Oil And Water

   

  Incubus - Dig

   

  Coldplay - Fix You. En glemt sang, helt til jeg hørte den på radioen i går. Fin ♥

   

  Nora Foss Al-Jabri - Somewhere Beautiful

   

  Ole Børud - Backyard Party. Måtte bare ta med den fordi den spilles på ALLE musikklinjefester.

   

  Hva er deres favorittmusikk? :-)

 • Ukens musikk #1   Jonathan Clay - Heart on fire. Sangen er fra filmen LOL, men i filmen er det ikke akustisk. Liker egentlig den andre versjonen litt bedre, det er en utrolig søt sang! Elsker filmen, elsker sangen, er vel ikke så mye mer å si.

   

   Ingrid Michaelson - Everybody. Også fra LOL. Ja, det er jo favorittfilmen min akkurat nå, og musikken gjør filmen perfekt.

   

   Keane - Somewhere only we know.

   

   Muse - Maps of the problematique. Jeg hørte ikke på Muse før i år, men jeg har noen klare favoritter likevel.

   

  Tror jeg skal begynne med dette oftere, hva syns dere? Må jo finne sanger til sangtentamen osv, så da kan jo dette hjepe mye. Snart skal jeg på orkester, så blir det lekser i kveld. Love life

   

 • Les mer i arkivet September 2014 August 2014 Juli 2014
  hits